Prejsť na obsah

Predposledný októbrový víkend (18. – 20. októbra 2019) sa na Fakulte Riadenia a Informatiky Žilinskej Univerzity bude konať v poradí ôsmy Startup Weekend Žilina. Symbolika nekonečna, súvisiaca s osmičkou, má ukazovať na potenciál a možnosti inovácií.

Čo je Startup Weekend?

Startup Weekend je globálny formát víkendového hackathonu, kde si za 54 hodín môžeš vyskúšať zrealizovať svoj nápad do funkčného prototypu a nakoniec odprezentovať porote zloženej z úspešných podnikateľov a investorov. Podujatie začína v piatok 18. októbra o 17 hodine registráciou, po krátkom predstavení nápadov, tzv. idea pitch a hodnotení nápadov účastníci poskladajú tímy a pustia sa do práce.

V piatok je pripravená prednáška o Lean Canvas – metodika vývoja produktu. V sobotu 19. októbra sa tímom venujú mentori. Priestor umožňuje, aby tímy mohli pracovať na svojich nápadoch do neskorej noci.
V posledný deň, v nedeľu 20. októbra sa účastníci naučia ako úspešne prezentovať pred investormi svoje nápady a z finálových prezentácií a ukážok prototypov si tí najlepší odnesú vecné ceny. V skratke – ide o 54 hodín, ktoré spájajú dizajnérov, vývojárov, podnikateľov a odborníkov zo všetkých oblastí, aby zrealizovali úžasné veci.

Intenzívne sústredenie na prácu a mentori sú to, čo účastníkom pomôže skokovo urýchliť progres na nápade. Vybraným mentorom sme položili niekoľko otázok, aby ti sprostredkovali svoj pohľad na podujatie a aj dôvody, prečo svoj čas poskytnú dobrovoľne a pro-bono na konzultácie súťažiacim tímom:

Bohumil Pokštefl, Kontentino, CEO

Prečo mentoruješ na Startup Weekend Žilina?

Lebo som niečo podobné robil na dennej báze na škole v USA a 4 roky som nič podobné nerobil. Veľmi sa na to teším. Verím, že teamy vymyslia niečo impactful.

Ktoré sú tvoje obľúbené startupy, ktoré sleduješ a prečo?

Slido, lebo sú bootstrapped, lebo ľudia ktorí tam robia sú super, lebo ich kultúra mi je vo veľa veciach blízka. Buffer, lebo odkúpili späť podiel investorov, čo potrebuje guráž, lebo majú super transparentnú firmu a lebo ich celý team je remote, čomu absolútne nechápem ako im to tak dobre dokáže fungovať :D

Aká je tvoja najdôležitejšia rada pre začínajúcich podnikateľov a zakladateľov startupu?

It is not about idea, It is all about execution.

Čo podľa teba stojí za úspechom Kontentina?

Že sme rýchlo a dobre exekuovali na začiatku, neplánovali sme, šli sme punk, že sme robili veľa drobných chýb veľmi rýchlo, lebo sme vznikli z reálnej potreby, lebo sme mali podporu Triadu, lebo sme mali nos na extrémne šikovných ľudí.

Matej Loncko, UX designer & consultant

Čo je dôvod – motivácia že mentoruješ na Startup Weekend Žilina?

Nadšení mladí ľudia, crazy nápady, zaujímavé uhly pohľadu a rôznorodé výzvy. Super atmosféra je neopakovateľná a pre mňa osobne určite aj možnosť sa niečo nové naučiť.

Ktoré sú tvoje obľúbené startupy, ktoré sleduješ a prečo?

Je SpaceX startup ;) #ktobynechcelbytastronaut

Čo je tvoja najdôležitejšia rada pre začínajúcich podnikateľov a zakladateľov startupu?

Inšpiratívnych rád je plný internet, ale ak by som mal povedať niečo čo bola, a je pre mňa stále výzva tak: „počúvať, naučiť sa pýtať otázky, byť trpezlivý a vytrvať”.

Stál si pri projekte Klindesk, ktorý sa z nápadu na SWZA dostal cez prototyp až do produkcie. Ako dlho to trvalo, vďaka čomu sa to podarilo?

Slovo produkcia je stále ešte myslím príliš veľkolepé slovo, ale pomaly sa projekt posúva ďalej. Na začiatku sme aj s Dušanom Koutným tímu okolo Klindesku pomáhali spoločne. Z mojej strany to bolo kvôli potenciálu a kombinácii šikovných a zapálených mladých ľudí / nápadu a „témy”. Stále to trvá, čo je vlastne veľké pozitívum, už druhý rok. Prekážky by som mohol menovať, pokojne aj abecedne ako to býva zvykom, ale asi netreba ;). Projekt stále žije a posúva sa ďalej hlavne vďaka odhodlaniu a šikovnosti ľudí čo sú okolo Risa Redeya.

Ktorých ďalších môžeš stretnúť na Startup Weekend Žilina a tiež samotný program, nájdeš na stránke podujatia. Čaká ťa bohatý program a malé prekvapenie na mieste!
Ostávajú však už posledné lístky, preto si jeho kúpu nenechávaj na poslednú chvíľu. ;)

 

Komentáre

Najnovšie