Prejsť na obsah

Cider je alkoholický nápoj, ktorý vznikol v dávnej minulosti a momentálne sa nachádza aj na slovenskom trhu. Opre‘ cider vyrábajú bratia Opredenkovci. Gabo je marketér, ekonóm a Rado je biológ a technik. V súčasnosti zásobujú približne 60 podnikov na Slovensku. Skvele sa navzájom dopĺňajú a vášnivo nasledujú svoj cieľ a nápad. Rozhodli sme sa, že Vám o nich napíšeme viac a Gaba sme pre Startupers.sk vyspovedali.

Kde sa zrodila prvotná myšlienka vyrábať cider?

Zrodilo sa to doma, kde sme pili cider a nevedeli ho u nás zohnať. Cider je nápoj, ktorý existuje už stovky rokov, ale na Slovensku ho v tom čase nikto neponúkal ani nedovážal. V apríli 2013 sme si uvedomili, že je to obrovská diera na trhu a práve preto sme sa rozhodli pre cider.

V čom spočíva dlhotrvácnosť pri cidry?

Dlhotrvácnosť vedia zaručiť dva spôsoby a to, buď pridávanie siričitanov alebo pasterizácia. Vyskúšali sme oba spôsoby a zistili sme, že efekt je viac menej rovnaký. Preto sme sa bez váhania rozhodli pre pasterizáciu, nakoľko nám prišlo nezmyselné zbytočne pridávať do cidru chémiu.

Fungujete na báze rodinného biznisu?

Spolu s bratom sme hlavná zložka. Ja mám na starosti obchodné, marketingové záležitosti a Rado samotnú výrobu, vývoj a testovanie cidru. Pomáha nám aj náš bratranec s čiastkovými úlohami, do ktorých ho zasvätíme, aby sme sa mohli venovať tomu čo robíme najlepšie.

Ako reagovali Vaši rodičia na skutočnosť, že chcete vyrábať cider?

V úplných začiatkoch ani nevedeli čo je to cider. Otec neveril ako môže niekto kúpiť „jablkový džúsik“ za dve eurá. Zo začiatku boli skeptickí a nepodporovali nás podľa našich predstáv. Keď videli, že sme si prenajali priestory v Košiciach a zariadili všetky potrebné veci na výrobu, uverili, že to myslíme vážne. A od tej doby nás podporujú.

Panclajn_03

Ako zvládate timemanagment v spojení štúdium a Opre‘?

Brat momentálne študuje biológiu v Košiciach, ja som už doštudoval ekonomiku v Dánsku. Začiatky boli ťažké nakoľko som lietal každé dva týždne z Dánska na Slovensko a riešil biznis. Vieme si rozdeliť úlohy a stíhame, aj keď niekedy to tak nevyzerá . Cider nie je až tak časovo náročný na výrobu a dokážeme si vyčleniť oddychové víkendy alebo voľné dni.

Aký bol tvoj dream job?

Chcel som byť športový manažér. Hral som futbal od základnej školy po strednú. Neprijali ma do Brna, kde som chcel študovať športový managment, tak som sa rozhodol pre Dánsko. Po dvoch rokoch som zistil, že šport ma až tak veľmi nebaví a viac som sa začal zaujímať o marketing, ekonomiku a fungovanie biznisu. Celé štúdium v zahraničí bolo zamerané na prax, reálne fungovanie trhu a konkrétne firmy.

Čo predstavuje Vašu pridanú hodnotu a kto je vaša cieľová skupina?

Náš Opre‘ Cider vyrábame zo 100% jablkovej šťavy, nepridávame chemické látky, ručne plníme každú jednu fľašu sami a taktiež ručne lepíme aj etikety. Od konkurencie sa odlišujeme  aj obalom, etiketou, špecifickou chuťou a farbou cidru. Našou cieľovou skupinou sú mladí ľudia otvorení novým veciam, ľudia ktorí žijú urbanistickým spôsobom života, majú do 35 rokov a väčšina z nich sa už stretla s cidrom v zahraničí.

Aký druh marketingu využívate najviac?

Zúčastňujeme sa na verejných podujatiach, rôznych trhoch a jarmokoch, koncertoch, menších festivaloch alebo robíme ochutnávky priamo v podnikoch. Poväčšine navštevujeme podniky v rušnejších hodinách a to v piatok alebo v sobotu večer. Prezentujeme ľudom čo je to cider, ako chutí, akým spôsobom a z čoho sa vyrába. Je to interaktívny spôsob marketingu a ľudia nás vidia, počujú, diskutujú s nami a celý tento event je založený na určitom osobnom zážitku.

Aké sú Vaše plány do budúcna?

Chceme sa pevne usadiť na Slovenskom trhu a postupne expandovať do zahraničia s tým, že si budeme stále udržiavať vysokú kvalitu. Bola by škoda nevyužiť moje kontakty, čo mám v zahraničí a taktiež je potrebné zvyšovať slovenský export.

Chalanom držíme palce a budeme sledovať ich napredovanie !

Panclajn_59

Komentáre

Najnovšie