Obchodníci pozor! Od marca môžete mäso skladovať pri vyšších teplotách

Obchodníci pozor! Od marca môžete mäso skladovať pri vyšších teplotách
Unsplash

Zmenu do pripomienkového konania predložilo ministerstvo pôdohospodárstva.

BRATISLAVA 6. januára (SITA) - Od začiatku marca tohto roka by sa mali zmierniť podmienky skladovania mäsa.

💡
Krátke zhrnutie nájdete na konci článku.

Teplota pri manipulácii a umiestňovaní mäsových výrobkov na trh sa má zvýšiť zo 4 stupňov Celzia na 7 stupňov Celzia pri mäkkých mäsových výrobkoch, varených mäsových výrobkoch, pečených mäsových výrobkoch a mäsových polokonzervách.

Vyplýva to z návrhu novely vyhlášky o mäsových výrobkoch, ktorý rezort pôdohospodárstva predložil do pripomienkového konania.

„Prijatie tejto zmeny je opodstatnené, nakoľko slovenskí výrobcovia mäsových výrobkov sú v nevýhode oproti zahraničným výrobcom," uviedlo ministerstvo. Podobné legislatívne zmeny podľa rezortu už prijali aj v okolitých členských štátoch Európskej únie.

Navrhované nastavenie teplotných podmienok pri manipulácii a umiestňovaní na trh daných kategórií mäsových výrobkov vyplýva z výsledkov prieskumu trhu, v ktorom sa sledovali výrobcom definované podmienky skladovania dotknutých mäsových výrobkov.

„Tieto parametre boli sledované u zahraničných výrobkov umiestňovaných na slovenskom trhu, ako aj na trhu v zahraničí," tvrdí ministerstvo.

Pri manipulácii a uvádzaní chladených mäsových výrobkov na trh bude prípustné krátkodobé zvýšenie teploty najviac o dva stupne Celzia na povrchu.

„Podmienky na bezpečnosť potravín a ochranu zdravia týmto ustanovením nie sú dotknuté, nakoľko sa ustanovuje iba možnosť zvýšenia teploty na povrchu, ale nie v jadre chladeného mäsového výrobku," uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva.

Krátkodobý časový úsek znamená nevyhnutný čas, počas ktorého sa manipuluje s chladenými mäsovými výrobkami, napríklad pri naložení a vyložení z dopravného prostriedku, zo skladu.

„Táto požiadavka vyplynula z konzultácií so Slovenským zväzom spracovateľov mäsa a dôvodom je, že predovšetkým v letných mesiacoch sa môže krátkodobo zvýšiť povrchová teplota týchto výrobkov," dodal rezort.

💡
Od začiatku marca sa majú zmierniť podmienky skladovania mäsa.