Vyplýva to z analýzy spoločnosti Dun & Bradstreet.
BRATISLAVA 20. decembra (SITA) – Tisíce podnikateľov v gastre budú môcť využiť nižšiu DPH. Od začiatku nového roka bude počas trojmesačného prechodného obdobia platiť zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty pre vybrané odvetvia z 20 na 10 percent.
Informuje o tom spoločnosť Dun & Bradstreet, podľa ktorej podnikanie v gastronómii v uplynulých troch rokoch prechádza náročným obdobím.
Po ochorení COVID-19 prišla energetická kríza. Reštauráciám, bistrám, kaviarňam a barom by tak mala pomôcť v budúcom roku do istej miery nedávno prijatá znížená sadzba DPH, ktorá začne platiť od januára 2023.
Platná bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje a poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu.
Na Slovensku podniká 21 805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, z toho 10 127 kapitálových spoločností a 11 678 živnostníkov.
„Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov nútia podniky, na jednej strane, zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ popisuje súčasný stav na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
Podľa dát za posledné tri roky zaniklo 2 885 subjektov, z čoho bolo 2 353 živnostníkov. „Najviac subjektov – viac ako tretina zo všetkých - podľa našej analýzy zaniklo v minulom roku. Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Petra Štěpánová.
Avšak v tomto roku na Slovensku vzniklo v gastronómií 710 nových živnostníkov a 508 firiem. Od roku 2020 je to v oboch rokoch najnižšie číslo.